top of page
Samtale.png

Snak om det... med alle børn

Børn sanser alt og har derfor brug for at vi taler med dem om den virkelighed som de er en del af, også når den ikke er rar, gør ondt eller ked af det……

Hvis vi ikke gør det, overlader vi børnene til selv at forstå det svære, som vi voksne nogen gange kan have svært ved at fatte.

Illustration Pia Olsen fra bogen ’SNAK OM DET... MED ALLE BØRN’ af Karen Glistrup

Hvorfor er det vigtigt at vi taler med børn om den virkelighed de er en del af?

Mange af os er vokset op i en kultur, hvor man har troet på at vi bedst passede på børnene ved ikke at tale med dem om de svære ting der foregik omkring dem. Vi har dels troet at vi skånede børnene, og dels at de voksede sig fra trælse oplevelser. Det ved vi nu ikke er sandt.

 

Børn sanser alt hvad der foregår omkring dem, og de har brug for voksne til at oversætte og guide dem. Det er lige meget om det er introduktionen til at skulle cykle første gang, eller forstå hvorfor mor eller far nogen gange er triste. Skal de skilles? er der psykisk sygdom? Er det misbrug? Hvorfor sover mor eller far så meget? Er de syge? Skal de dø? 

 

Det er belastende livsomstændigheder og dem skal vi tale med børnene om, så de kan blive så trygge som mulig. Når vi taler med børnene om det de sanser hjælper vi dem til at forstå hvad det er der sker. Vi hjælper dem med at være en del af fællesskabet, for når vi ikke taler med dem om det vi alle ved, har vi jo på en måde forladt dem. Vi hjælper børnene til at forstå at det ikke er deres skyld, at mor eller far ikke har fået det skidt fordi jeg ikke ville tømme opvaskeren el.

Image by Liane Metzler

Forældre og familiesamtaler

1

2

3

4

5

Der indledes med en gratis og uforpligtende samtale i telefonen på 15 minutter. Her får I mulighed for at fornemme hvem jeg er, og om jeg kan hjælpe jer, mens I kort fortæller om jeres situation.

 

Det næste der skal ske, er at forældrene/ omsorgspersonerne for barnet deltager i en mere dybdegående samtale hvor vi har fokus på jeres situation og det der er svært. Det kan være fysisk som psykisk sygdom nu, eller tidligere. Konflikter, dødsfald eller andre belastende livssituationer I som familie har været, eller er påvirket af. Nogen gange sker det at børn bliver påvirket af noget der ligger forud for deres fødsel, eller som man mener de ikke ved noget om.

I denne samtale finder vi også ud af om I vil tage snakken selv med barnet, eller om I ønsker at jeg er tilstede.

 

Hvis I selv ønsker at tage snakken med jeres barn. Vil jeg klæde jer bedst muligt på til denne samtale, så det bliver en tryg og god oplevelse for alle.

Der er flere måder at snakke om ”det” på, nogle mere givende end andre. Udfra mit kendskab til jer, jeres situation og barn, vil jeg guide jer bedst muligt.

 

Hvis I ønsker at jeg skal være tilstede når I skal snakke med jeres barn, aftaler vi hvordan dette kommer til at forløbe bedst. Hvilken rolle ønsker I under samtalen? Det varierer meget. Nogle forældre ønsker at jeg fortæller hvad der er behov, og de kan evt. supplere, andre forældre ønsker at jeg primært er til at støtte dem, hvis de bliver usikre.

Uanset hvilken form vi finder der er bedst til jer, er det mit ansvar at skabe en tryg, rar og afslappende ramme, så samtalen kan forløbe bedst muligt.

 

Nogle familier ønsker en ekstra familiesamtale, andre ikke. I har efterfølgende mulighed for at kontakte mig hvis I oplever behov herfor.

De fleste oplever efter samtalen lettelse over at have fået det fortalt, at alle I familien nu er indviede og ingen derved holdes ude. Barnet oplever som regel også stor lettelse, da det nu ikke er alene mere om at forstå alt det som det tidligere gik og sansede og ikke helt kunne forstå og måske følte skyld omkring. Det giver en super god grobund for tillid, nærhed og tilknytning.

Mange familier fortæller at de efterfølgende har kunne benytte det nye fælles sprog og forståelse når der opstået nye pressende situationer.

Image by Trym Nilsen

Læs og lær mere om vigtigheden af at snakke med børn, om den virkelighed de er en del af - også selvom den den er svær og sårbar:

snakomdet2021_marts_forside (1).jpg
Hvad_boern_ikke_ved_har_de_ondt_af_bog (1).jpg
Bog_Indeni_mig_og_i_de_andre_af_familieterapeut_Karen_Glistrup (1).jpg
Far_mor_og_boern_bog_af_Karen_Glistrup (1).jpg
bottom of page